Znamo li kako se pravilno spava?

Spavajte dovoljno

Vašem telu je potrebno vreme da se odmori i revitalizuje da bi ostalo zdravo. Najbonji način postizanja tog cilja je da se dovoljno naspavamo.

Prirodni ciklus sna

Pored toga što je primarni hormon u usmeravanju funkcionisanja imunog sistema, kortizol takodje diktira kada treba da budemo aktivni, a kada treba da se odmorimo. Nivoi kortizola prate dvadest četvoro časovni ciklus, podižući se u zoru i održavajući visok nivo prema položaju Sunca. Kako se nivo kortizola povećava, tako dobijamo snagu da započenmo dan. Kako nivo kortizola počene da opada do svoje najniže tačke – oko 3 sata nakon pojave mraka, naša tela ulaze u fazu odmora i oporavka, fizičke revitalizacije i psihičke regeneracije.

San, odmor i revitalizacija

Naš imuni sistem funkcioniše optimalno ako odlazimo na spavanje oko 22h. Dok spavamo, dešava se fizička revitalizacija približno izmedju 10 sati uveče i 2 sata ujutro. Ćelije našeg imunog sitema patroliraju našim telom, eliminišu kancerogene ćelije, bakterije, viruse, i druge štetne materije. Tada, od oko 2 sata nakon ponoći do 6 satu ujutru, ulazimo u stanje psihičke regeneracije. Tokom ovog vremena, naš mozak oslobadja hemijske supstance koje pomažu našem imunom sistemu. Tokom noći dok spavamo prolazimo kroz fazu  ubrzanog pokretanja očiju (REM), i kroz ne-REM fazu naizmenično, tj. izmedju faza lakog i dubokog sna. Na ovaj način obradjujemo mentalne i emocionalne dogadjaje prethodnog dana i osvežavamo naš um za predstojeći dan.

Većini ljudi je potrebno minimum 7-8 sati sna da bi postigli sve prethodno. Bez dovoljno sna, naš imuni sistem je preopterećen svojim poslom revitalizacije. Time se stvara prilika bolestima da se razviju. Šta više, ako je kortizol podignut tokom noći, recimo ako ste anksiozni (anskioznost – strepnja, blaga uzbudjenost)  funkcije imunog sistema mogu postati kompromitovane (dovedene u pitanje), što na kraju vodi ka bolesti.

Primer dvadeset četvoro časovnog ciklusa Kortizola

Da li ste se nekada zapitali zašto se simptomi prehlade ili gripa pogoršaju uveče? Tako je zato što produkcija kortizola reguliše naš imuni sistem u ciklusu od 24 časa. Kada nivo kortizola opadne noću, ćelije našeg imunog sistema postaju viskoko aktivne. Te ćelije uništavaju veliki broj bakterija i virusa, uzrokovajući veće lučenje sluzi u grlu. Kao posledica toga je otežano disanje i kašalj dok naše telo pokušava da se oslobodi sluzi.

U zoru, kada se nivo kortizola počne povećavati, aktivnost ćelija imunog sistema opada. Te ćelije tada počinju svoju revitalizaciju i pripremaju za sledeći noćni ciklus.

Problem nastaje kada nivo kortizola nije izbalansiran, kada npr. letimo u drugu vremensku zonu, zbog čega se kompromituje imunitet. Kao što možete zaključiti, san, odmor i oporavak su suštinski za revitalizaciju i održavanje optimalne funkcije imuniteta.

Izvor: http://www.biohealthinfo.com/

Napiši komentar